ÉPÍTŐTÁBOR

TESZTÉPÜLET

 

2015 július 25.


25 cm mélyen kiszedettük a talajt az épület helyén, majd meddő (humusz réteg alól származó) talajjal pótoltuk a telekről. A meddő (humuszban, növényi származékokban szegény) talaj alkalmas lesz az épület alapját képezni.

Ezt követte a bitumenes lemezek és a dryvit háló kiszabása a leendő épület körvonalában (a bitumenes lemez még egy szigetelés a nedvesség ellen, a dryvit háló pedig a rágcsálók ellen nyújt plusz védelmet).

Kukoricakeményítővel nemesített mészhabarcsot készítettünk, (a keményítő javítja a kötést, és rugalmasabbá, nemesebbé teszi a habarcsot) és nekiálltunk az épület teherelosztásában fontos szerepet betöltő téglasor lehelyezésének. Először finom sóderrel a talajkiegyenlítéshez, majd homokos mészhabarccsal a téglasor alá.

A fektetett gerendasor lehelyezésével kezdtük az épület fa vázának építését, majd erre állítva kerültek a gerendák.

A két sorban lehelyezett gerendáknak a teherelosztó funkciójuk mellett, a középen elhelyezkedő V3 5/9-es geodétikus dóm megemelése is feladatuk.

  1. Hegedűs Zsolt építész az Életkert koncepciónknak megfelelően készített számunkra egy tanulmánytervet, amely alapján később akár megépülhetne az Életkert egésze. A tanulmányterv alapján az Építőtábor alatt elkezdtünk megépíteni egy Tesztépületet az Óvodánk területén.


  2.  




















A tervekben szereplő épület 99%-ban természetes alapanyagokból, szülők számára érthető, megépíthető építmény. Fa geodétikus vázon, romenádokból és lécekből két szárny kialakításával, szalma hőszigeteléssel, kívül mészhabarccsal, belül agyagos tapasztással, tégla padlóval készül. Benne található majd egy alom toalett, esővíz rendszerű kézmosó, komposzt temperáló alapfűtés, rakétakályhás komfort fűtés rezsó lappal, gravitációs légcserélővel. Kívül körbe földfeltöltéssel, az ajtónál agyaggolyó tálca az előtér padlózata alá. A nyílászárókat, ablakkereteket is mi magunk készítjük a helyszínen. Célunk egy olyan épület és kivitelezés fejlesztése amely kb. 70 eFt/m2-be kerülne. Mivel ez az épület nem haladja meg az 50 légköbmétert és a 3 m-es gerincmagasságot (az 1 m-es földfeltöltés miatt), valamint kezdetben tárolóként funkcionálna, nem engedély köteles. Később, amennyiben emellett a koncepció mellett döntünk, a megépült építményt felhasználhatjuk az engedélyeztetési eljárásánál, és engedélyeztetést követően az Óvodához csatolhatjuk.

A bentonit ásványt elterítettük a területen, amit jól átkevertünk a földnedves talajjal, majd elsimítottuk és alaposan bedöngöltük (a bentonitos döngölt talaj bedagad és vízzáró réteget alkot), közben lég szállító csöveket ültettünk 50 cm mélyen.

2015 augusztus 1.


Beszőttük a dómot a bálák sűrűbb alátámasztásáért, miközben az első bálák is rögzítésre kerültek. Folytattuk az északi szárny (alomszék, kézmosó, zöld gépészet) faszerkezetének építését, amelynek fő elemeit ívesre vágott romenádok alkotják.

A bálákat  „bálakalapáccsal” a helyükre igazítottuk, karóval egymáshoz rögzítettük (kötésben), kívül-belül a bálakötözőkhöz, utána a faszerkezethez is hozzákötöztük.

Miután a helyszínen összeállítottuk a felülvilágítók váz szerkezetét, beszerelésre kerültek az épületbe. A központi 12 szögű ablak krisztusi energiát közvetít a bent tartózkodóknak.

A vázszerkezet és a bálák utolsó elemei is bekerültek. 2015 augusztus 8. az Építőtábor vége.

2015 szeptember 6.


Sátor építéssel és bóraxos, vízüveges permetezéssel folytattuk a munkákat.

A tapasztás megkezdéséhez, az Energia és Környezet Alapítványtól Révész Marcit hívtuk meg egy szakmai napra.

A belső agyaghabarcs tapasztásnál, az első réteghez agyagot, homokot, szalma töreket és vizet kevertünk, majd kézzel alaposan a szalma közé dolgoztuk.

A taposás mindenki kedvence lett. Az egyik medencébe agyagot vízzel, egy másikban hozzá adott szalma törekkel tapostuk pépessé az agyagot.

A válaszfalakhoz paticsfalat és zsalu között döngölt falat is választottunk.

A „szalma ablak” helyét is megkerestük. A 240 m2 felületű sátort megépítettük, és a külső tapasztást is megkezdtük Janó segítségével.

Tagadhatatlan zöld ház!

A külső tapasztáshoz a nagy felületi egyenetlenségek miatt a mészhabarcsba agyagot is kevertünk, hogy szalmával tudjuk dúsítani tapasztás közben.

Óvoda kezdésre a földfeltöltés, rendrakás is elkészült, és megkezdtük a külső íves nyílászáró elkészítését...

Formát ölt egy idea!

2015 október 13.


A belső tapasztást is folytatjuk (Árpi segédletével) a száradást követően amit kokszkosár használatával gyorsítunk.

A csapadék elvezetését, az épület alakjának formálásával koncentráljuk majd 4 pontban, hogy gyűjthessük.

2015 november 3.


Megérkezett az esti fagy, így lezártuk a sátor végeit, miközben az üvegfelületek összeállítását is megkezdtük.

Kisebb módosítás a belső tér kialakításában, és egy szép hangulati kép az esti „begyújtásról”.

Az épület külső és belső végleges formáját, a tapasztások után nyeri el, Gábor segítségével.

2015. december 15.


A védő sátor végeinek lezárásával és az épület nyílásainak lefedésével téli álmába ringattuk becses fejlesztésünket.

2016. május


Az elmúlt 5 hónapban sokat javítgattuk a védősátrat, viszont sikerült megóvni az épületet.

Júniusban nekiálltunk folytatni a munkálatokat a vízszigetelés (bitumenes lemez) toldásaival, miközben több helyen is lelkesedésünkkel és a PB perzselővel

kigyújtottuk az épületet.

Júliusra viszont már, belül a végleges agyaghabarcs rétegre a mész került fel, kívül pedig az utolsó simító mészhabarcs vakolat, rabichálós erősítéssel készült el.

A bitumenes belső vízszigetelést követően a csiszolt téglákból megkezdődik a belső padlózat kialakítása nemesített mészhabarcsba.

Kívül pedig horganyzott lemezcsíkokból, a 12 szögű felülvilágító külső takarói, valamint a vízorr került kialakításra a négy vízgyűjtő kiköpővel.

Körbe méteres magasságig megkapja az épület a bitumenes vízszigetelést a leendő föld feltöltés szintjéig, és behelyezésre került a vékony faburkolattal ellátott központi felülvilágító.

Tovább készül a tégla burkolat, és felkenésre került három rétegben a fehér klórkaucsuk vízzáró réteg a vízvetők feletti részen, alattuk pedig kazeines mészfestékkel vontuk be az épületet a páraáteresztés érdekében.