TESZTÉPÜLET        KÉPEKBEN        TIMELAPSE

Az előkészületek alatt 25 cm mélyen kiszedettük a talajt az épület helyén, majd meddő (humusz réteg alól származó) talajjal pótoltattuk a telekről. Beszereztünk meszet, homokot, bentonitot, sódert, bitumenes lemezt, dryvit hálót, kukoricakeményítőt, kötőelemeket és 0.8 m3 fenyő fűrészárut, hogy a munkálatokat megkezdhessük.

Az 1. napon az almafa alatt beszélgettünk az épületről és annak jövő-üzenetéről, majd áldást kértünk egy szép körben, 12 búzakalász körül a tervünk megvalósításához. Utána nekiláttunk a bentonit ásványt elteríteni a területen, amit jól átkevertünk a földnedves talajjal, majd elrendeztük, kisimítottuk a talajt (a bentonitos döngölt talaj bedagad és vízzáró réteget alkot). Egy kis csapat nekiállt a finom ebéd elkészítésének, egy másik beültette 45 cm mélyre a szellőző csöveket. Közben 2 fuvarral meghoztuk az 1000 db kisméretű tömör bontott téglát, amit este a gyerekkel láncban pakoltunk raklapra.

Vasárnap nagyon sokan gyűltünk össze! Így összeszereltük a dómot is, miközben folytattuk az alap előkészítését döngöléssel, vibrálással. Ezt követte a bitumenes lemezek és a dryvit háló kiszabása a rajzok alapján a leendő épület körvonalában (a bitumenes lemez még egy szigetelés a nedvesség ellen, a dryvit háló pedig a rágcsálók ellen nyújt plusz védelmet). Ráhelyeztük az összeszerelt dómot az alapra, körberajzoltuk, majd kiszerkesztettük a faszerkezet alá kerülő téglasor helyét. Ebédre vaddisznópörkölt készült a bográcsban.

A 3. napon kitapasztaltuk a kukoricakeményítővel nemesített mészhabarcs készítését, (a keményítő rugalmasabbá, nemesebbé teszi a habarcsot) és nekiálltunk az épület teherelosztásában fontos szerepet betöltő téglasor lehelyezésének alapozásához. Először finom sóderrel kikevert nemesített mészhabarcs ágyat készítettünk a talajkiegyenlítéshez, majd homokos nemesített mészhabarcsba kezdtük a téglasort kirakni az épület kontúrjában.

Előző estétől folyamatosan esett az eső, így nagy kérdés volt, tudunk-e a mai napon dolgozni, de végül elállt 9-re. A letakart előző napi produktumunk ugyan nem sokat kötött a nyirkos időben, de úgy döntöttünk, tovább építjük a téglasort, amivel a nap végére el is készültünk. Így jutott egy kis időnk az újabb eső előtt, a fektetett gerendasor elkezdéséhez.

Szerdán hűvös nyirkos idő volt, nagyon kevesen voltunk. Elkezdtük a téglák egy oldalon való csiszolását, valamint folytattuk a gerenda alap kiépítését.

A 6. napon csatlakozott hozzánk Hegedűs Zsolt építész is, így két helyszínen is zajlottak a munkálatok. Az iskolában  elkezdtük a a déli-északi szárnyak romenádjainak összeállítását, a helyszínen folytatódott a téglacsiszolás és a gerenda alap kiépítése.

A 7. napon a romenádok összeállítása folytatódott, a helyszínen pedig izgalmas pillanat érkezett el, mert helyére került a dóm. Közben sok-sok tégla lett lecsiszolva. A dolgos kezek jutalma almáspite volt.

Szombaton befejeztük végre a téglák csiszolását, miközben befontuk a dómot, hogy a hézagokat csökkentsük a szalma felrakása előtt. Majd jött a várva-várt pillanat és az első bálák bekerültek a helyükre, miután láncfűrésszel kivágtuk belőlük az alap helyét. Délután az északi szárny faszerkezetét is elkezdtük hozzá csatolni a dómhoz. Közben a déli szárny romenádjai is készültek a iskolában. A gyerekek barackos gombócot készítettek a konyhában, mindenki nagy örömére. Este néhányan későig beszélgettünk az almafa alatt a jövőről, a kihívásokról és feladatokról, amit a következő évek támasztanak felénk.

Újabb vasárnap érkezett el, és újabb bálák kerültek a helyükre. A romenádok is lassan elkészülnek. Délután átbeszéltük Hegedűs Zsolttal a folytatást és elbúcsúztunk tőle. A kertben bőven termő almafa gyümölcséből hűsítő almaleves készült, hálásak voltunk a frissítőnek a hőségben.

Nekivágtunk a második hétnek. Végre elkészültünk a romenádokkal! Sokat haladtunk a szalmabálákkal is a mai napon annak ellenére, hogy 38 fokos kánikulában kellett a napon dolgoznunk. Hatalmas elismerés az agyagfejtő csapatnak, akik közt még külsős önkéntes is volt, hogy 2 fuvarral meghozták az agyagot ebben a melegben.

11. napon az északi szárny faszerkezetének véglegesítésén és a dómhoz kapcsolódó áthatás megerősítésén, véglegesítésén dolgoztunk, hogy felkerülhessenek a bálák, és felhelyezhető legyen a felülvilágító, szellőző ablak vázszerkezete is. Egy maroknyi csapat a déli szárnnyal is tudott haladni kicsit.

5-én szerdán összeállítottuk a komposzt toalett feletti ablak vázszerkezetét és beszereltük az épületbe, miközben a lányok nagyot dolgoztak, mivel majdnem az egész épület hátralévő drótozását (a szalmabálák közti hézagok kipótlásánál fontos tartó szerepet szolgálnak) elkészítették. Felkerült egy sor bála az északi oldalon, és a déli szárny faszerkezete is épült.

A 13. napon eltűnt az égbolt az északi szárny felett! Fantasztikus bálázó csapat jött össze! Az északi szárny feletti bejárati előtető vázszerkezete is kezd kirajzolódni, és a drótozás is szinte elkészült felette, jöhetnek a bálák!

Már csak 3 nap van a táborból, mondjuk mind ezt azért, mert az 5. olyan napnak nézünk elébe amikor 38 fokos kánikulában dolgozunk a napon. Viszont ez is egy izgalmas nap, mivel összeállítottuk a 12 szögű gyönyörű központi felülvilágítót és felpróbáltuk a helyére. Príma! A szalmázó csapatnak is járt egy hatalmas taps a mai teljesítményükre.

15. nap, szombat (39 fok). A mai napon rögzítésre került a "csúcsdísz" egy nyolcadikos tanuló segédletével! Az előtető faszerkezete is kész van, várva a sok bálát. A hétvégi turnusra nem kis feladat vár, szeretnénk befejezni a szalmabálák felhelyezését, rögzítését és rendet is kell tennünk a helyszínen.

Vasárnap, zárónap (40 fok). Minden elismerés a záró csapatnak! Elképesztő nagyot alkottak, pedig déltől délután 4-ig muszáj volt szünetet tartanunk az égi pokol miatt. Befejeztük a bálázást, letakartuk az épületet és a körülötte lévő dombocskákat (mész, szalma, agyag, sóder), és a rendre is jutott idő. Szép záró akkordként összegyűltünk a dómban (meglepően hűvös volt a nyitottsága ellenére - vagyis működik!), kiraktuk a nyitó nap szalmaszálait és hálát adtunk az égieknek a támogatásukért. Tanulságos és felemelő 16 napot tudhatunk magunk mögött.

Ami még hátravan:

 1. külső vízelvezetés peremeinek kialakítása

 2. kémény beszerelése

 3. esővíz gyűjtő előkészítése

 4. dryvit háló felfeszítése kívülről a bóraxos, vízüveges permetezést követően

 5. külső nemesített mészhabarcs felkenése

 6. központi felülvilágító üvegeinek behelyezése, szigetelése

 7. szellőző ablak beszerelése

 8. bitumenes lemezek összeolvasztása, rögzítése körbe

 9. agyaggolyók gödrének kiásása, feltöltése

 10. téglák elő viaszolása a lefektetéshez

 11. téglaburkolat lerakása, viaszolása

 12. belső válaszfalak kialakítása

 13. belső falak, nemesített agyagos tapasztása

 14. nyílászáró elkészítése, behelyezése

 15. esővíz rendszer kialakítása

 16. rakétakályha készítése

 17. temperáló komposztkályha készítése

 18. gravitációs légkeverés elkészítése

 19. belső bútorzat kialakítása

 20. átminősítési eljárás kezdeményezése

 1. Hegedűs Zsolt építész az Életkert koncepciónknak megfelelően készített számunkra egy tanulmánytervet, amely alapján később akár megépülhetne az Életkert egésze. A tanulmányterv alapján az Építőtábor alatt elkezdünk megépíteni egy Tesztépületet az Óvodánk területén.

 1. Lejjebb, a kis képekre kattintva Balogh Rita fotói nézhetők meg a tábor pillanatairól, a felső menüből a képgalériában is találhatók felvételek, valamint minden napról készítettünk timelapse sorozatot.