A Gyermekliget Közhasznú Alapítvány szerepe:

A Waldorf-intézmények szerte a világon alulról szerveződő, szülői kezdeményezésre megalakuló intézmények. Az alapító családok megismerkednek a Waldorf-pedagógia szellemi alapjaival, az antropozófia alapvetéseivel, s a közös szervezés folyamatában lehetőségük van ennek belső megélésére. Az ismeretterjesztő előadások, s legfőképp az ehhez kapcsolódó sok-sok szülői beszélgetés mind hozzájárul ahhoz, hogy megosszák egymás között gondolataikat, véleményt, értékrendet cseréljenek egymással. 

Ebből a közös akaratból és fejlődési vágyból születik egy óvoda és/vagy egy iskola. 

A Gyermekliget Alapítvány is így indult útjára, kezdetben csak óvodát, később iskolát is álmodtunk. Aztán teltek, múltak az évek. Új családok jöttek, s régiek mentek. Aki Waldorf-iskolát választ, jórészt min. 8 éves döntést hoz, s ha több gyermeke is van, akkor szinte biztos, hogy hosszútávra kötelezi el magát az intézmény mellett. Az óvodában valamivel nagyobb a fluktuáció, s a ballagó gyermekek családja nem minden esetben választja a Waldorf-iskolát. Mostanra a Zsámbéki- medence Waldorf-közössége 70-80 családot fog össze a közös pedagógiai választás mentén. 

Az Alapítvány kuratóriuma azonban fontosnak érzi azt a - pedagógiai választáson túlmutató - célt, melyet az alapítása pillanatában megfogalmazott és az elmúlt 7 évben megirányzott. Az óvoda és az iskola ennek a célnak csupán eszközei, ha úgy tetszik, igen hasznos és áldásos következményei. A lényeg, a célunk sava - borsa valójában az önszervező közösség maga. Ezen kívül az újonnan érkező családoknak megfelelő lehetőséget és egyben felületet kell biztosítani ahhoz, hogy megismerkedjenek a Waldorf-pedagógia alapjaival, a Zsámbéki-medencei Waldorf-közösséggel s a megfelelő tájékozódás mellett dönthessenek választásukról.

 

Célunk a gyermekek egészséges értelmi, érzelmi, erkölcsi, fizikai fejlődésének,

valamint a családok egészséges fejlődésének, nevelésének elősegítése,

a Waldorf-pedagógia alkalmazásának támogatása.

Az 1%-os felajánlásokhoz a Gyermekliget Alapítvány adószáma : 18615568-1-11

bankszámla száma : 10701180 -49342907 -51100005

Köszöntő            Beszámolók            Rövid történet            Kuratórium            Felügyelő Bizottság